Zeleni čajevi
Kvalitetan zeleni čaj će vašem tijelu pružiti energiju, pun je antioksidansa i potiče živčani sustav. Osim već spomenutih pozitivnih učinaka, dobar je i za potporu pamćenja, povećanje učinkovitosti i održavanje dobroga raspoloženja.
Podrijetlo i obrada zelenog čaja
Podrijetlo zelenog čaja započelo je u Kini, seže sve do 2737. pr. Kr. U posljednjih nekoliko desetljeća popularnost zelenog čaja neprestano raste. U većini trgovina kavom i čajem možete pronaći razne napitke od zelenog čaja, od vrućeg jasminovog zelenog čaja do ledenog matcha čaja. Osim svojih raznovrsnih okusa, zeleni čaj donosi mnoge zdravstvene koristi zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa. Što više saznajemo o ovom izvanrednom čaju, to je njegov utjecaj impresivniji i korisniji.
Čaj potječe od biljke Camellia Sinensis. Bio on crni, zeleni ili bijeli, način oksidacije tijekom ciklusa sušenja određuje boju čaja. Zeleni čaj spada u listove s kraćim vremenom sušenja, otprilike jedan do dva dana, kako bi se spriječila oksidacija. Kraće vrijeme sušenja osigurava da listovi zadrže zelenu boju. Kada se vlaga ispari, listovi prelaze u proces zagrijavanja za kuhanje. Načini zagrijavanja mogu varirati ovisno o tehnici i regiji. Kineski zeleni čajevi koriste metodu prženja u tavi, gdje se čaj prži u tavi ili woku, zbog čega imaju svjetliju boju. Japanska metoda uključuje duboko parenje čajeva, što im daje jasniju zelenu boju. Zadnji korak je ručno savijanje, uvijanje ili okretanje listića čaja kako bi se uklonila višak vode ili soka.
Neki od omiljenih vrsta zelenog čaja
Gunpowder - riječ je o najomiljenijoj vrsti kineskog zelenog čaja, uzgajanom u provinciji Zhejiang u Kini. Gunpowder je dobio ime zbog toga što su listići čaja uvijeni i imaju specifičan okus.
Dragonwell (Long Jing) - kao i Gunpowder, ovaj čaj raste u provinciji Zhejiang u Kini. Listići čaja su ravni, imaju jasnu nefritnu boju i čist i nježan okus.
Sencha - najčešći zeleni čaj iz Japana i onaj koji se često smatra "svakodnevnim" čajem. Ovaj čaj je izravno izložen sunčevoj svjetlosti i obrađuje se metodama varenja koje mu daju jasno travnati okus.