Ulja, masti i ocat
Masti su neizostavan dio našeg jelovnika. One su jedan od glavnih hranjivih tvari koje su neophodne za naš život. Masti se sastoje od triglicerida. Njihove molekule sastoje se od atoma ugljika i vodika, a njihov sastav određuje jesu li masti dobre ili loše.
Masti ne samo kao izvor energije
U prehrani su važne makronutrijente. Kod zdrave prehrane većina masti trebala bi dolaziti iz nezasićenih masnih kiselina i dnevni unos masti trebao bi biti između 30-35%. Tijelo treba masti jer su dio staničnih membrana i sudjeluju zajedno s ugljikohidratima u proizvodnji energije. Osim toga, upravo zbog masti možemo apsorbirati i iskoristiti vitamine topljive u mastima, kao što su vitamini A, D, E, K. Također služe kao izvor energije, izvor su masnih kiselina, štite organe poput bubrega i djeluju kao termalni izolator organizma. Osim toga, masti su važan dio strukture stanica, štite srce i smanjuju loš kolesterol u krvi.
Kojim mastima dati prednost?
Potvrđeno je da mononezasićene masti poboljšavaju razinu kolesterola u krvi. Među takve spadaju maslinovo ulje, ulje repice, konopljino ulje, avokado, orašasti plodovi (bademi, pistacije, indijski oraščići, pekan orasi i lješnjaci).
Najvažnije omega-3 masne kiseline su ALA (alfa-linolenska kiselina), DHA (dokozaheksaenska kiselina) i EPA (eikosapentaenska kiselina). Većina biljnih izvora (npr. lan, konoplja i chia) bogata je ALA, dok su izvori morskih životinja (npr. ribe) i alge bogati EPA-om i DHA-om.
Naposljetku možete uključiti i MCT ulje, koje potječe iz kokosovog oraščića. Sigurno ste čuli da su zasićene masne kiseline štetne za zdravlje. To je istina, ali kokos je iznimka koja potvrđuje pravilo. Trigliceridi koje kokos sadrži su masne kiseline srednjeg lanca (MCT) i razlikuju se od drugih zasićenih masnih kiselina. Ove MCT masti se bolje metaboliziraju u tijelu i tijelo ih vrlo učinkovito koristi za proizvodnju energije. Osim toga, MCT masti sadržane u kokosu imaju antibakterijska i antimikrobna svojstva.