Sušeno voće
Sušeno voće i orašasti plodovi trebali bi biti svakodnevni dio naše prehrane. Orašasti plodovi zbog svojih zdravih masti, a sušeno voće zbog nezamjenjivog načina kako nadoknaditi važne minerale i vitamine.
Sušeno voće ima vrlo zanimljive nutritivne vrijednosti i također dugu trajnost. Zbog toga si ga možemo priuštiti tijekom cijele godine. Tradicionalno ili konvencionalno sušeno voće su vrste koje su ili sušene na suncu, poput grožđica ili suhih smokava, ili pomoću dehidratora koji omogućuje isparavanje velike količine vode.
Tradicionalno sušeno voće bilo je tisućljećima osnova mediteranske prehrane. Budući da sušeno voće sadrži manje vode, kalorijski sadržaj na 100g je puno veći nego kod svježeg voća, kao i šećera. Zato je važno paziti na količinu u prehrani. No, osim veće količine šećera, sušeno voće također sadrži koncentrirane važne vitamine i minerale. U tome su sušeno voće može biti velika korist za naše zdravlje.
Pri odabiru dajte prednost sušenom voću u certificiranoj BIO kvaliteti. Zahvaljujući kontroliranom poljoprivredi možete biti sigurni u porijeklo i način uzgoja, pri čemu se ne koriste pesticidi ni druge štetne tvari. Svakako birajte voće koje je nesumpirano. To znači da pri preradi nije korišten konzervans sumpor-dioksid. Većina sušenog voća koje se obično nalazi u supermarketima je sumpirano.
Što se tiče orašastih plodova, oni su jedan od osnovnih izvora proteina kod vegetarijanaca i vegana. No, naravno, i svih koji brinu o svojoj prehrani. Dodajemo ih u jelovnik pažljivo, jer iako masti u njima su zdrave, u njima ih ima dosta. Preporučuje se šaka orašastih plodova i sjemenki svaki dan. Idealno je miješati orašaste plodove i svaki dan si tako priuštiti samo nekoliko njih. Kod skladištenja orašasti plodovi trebali bi se držati podalje od svjetla, jer imaju sklonost kvarenju. Zbog toga ih je najbolje čuvati u dobro zatvorenoj posudi i na suhom i tamnom mjestu.