Rooibos
Porijeklo čaja Rooibos je južnoafrička Republika, u području blizu Kapskog grada, a ovom čaju se pripisuje velika količina antioksidansa, pomaže u poboljšanju probave ili smanjenju razine kolesterola. Čajevi od Rooibosa pomažu produbiti opuštanje vašeg tijela i uma te su sjajan dodatak vašim trenucima odmora. Sve to bez kompromisa u vezi s sastavom.
Rooibos - ugodna kombinacija okusa
Ako planirate početi s listovitim čajem, Rooibos je pravi izbor jer će vas njegov okus oduševiti. Rooibos je čaj koji skoro pa ne sadrži kofein i ima ugodan okus. Riječ je o crvenom biljnom čaju koji potječe od fermentiranih listova grma Aspalathus linearis, biljke porijeklom iz Južne Afrike. Čaj rooibos ima slatkasti, nježni i zemljani okus. Sadrži antioksidanse koji mogu objasniti neke od njegovih zdravstvenih prednosti. Budući da sadrži vrlo malo kofeina, Rooibos mogu uživati i djeca, trudnice i osobe osjetljive na kofein.
Rooibos je popularan čaj koji se konzumira u planinskom području Cedarberga u Južnoj Africi već više od 300 godina. Biljka je prvi put zabilježena od strane botaničara 1772. godine nakon što su uživali u ukusnom napitku koji su im ponudili lokalni stanovnici. Čaj se proizvodi tako da se listovi i stabljike biljke režu, zatim fermentiraju u hrpama i suše na suncu – proces koji listovima daje njihov karakterističan crvenkasto smeđi ton.
Rooibos i utjecaj na zdravlje
Glavna nutritivna prednost čaja rooibosa leži u njegovom bogatom sadržaju antioksidansa i izvor je nekih jedinstvenih polifenola, uključujući aspalathin. Ove biljne spojeve mogu pomoći u zaštiti od oštećenja slobodnim radikalima koji dovode do određenih vrsta bolesti.
SAVJET kako pravilno pripremiti Rooibos: Dovoljno je dodati svježe prekuhanu vruću vodu i ostaviti da odstoji. Što duže ostavite čaj da odstoji, to će okus biti jači i puniji. Ako ostavite čaj da odstoji 10 minuta i duže, bit će bogatiji antioksidansima.