Probiotici i prebiotici
Dovoljna prisutnost probiotika u tankom crijevu ključna je za pravilno funkcioniranje crijeva i pomaže u sprečavanju neželjenih procesa u crijevima. Mogu održavati zdrava crijeva sprječavanjem rasta štetnih bakterija, jačajući crijevnu barijeru nakon poremećaja bolestima ili lijekovima. Za svoj život i rast, oni trebaju prebiotike.
Probiotici ne samo nakon antibiotika
Vjerojatno znamo da je preporučljivo uzimati probiotike nakon uzimanja antibiotika. Zadatak antibiotika je uništiti štetne bakterije koje uzrokuju određenu bolest. Međutim, antibiotici ne razlikuju štetne bakterije od zdravih korisnih bakterija. Kao rezultat toga, oni uništavaju sve što naš mikrobiom čini. Zato je uzimanje probiotika nakon ili tijekom terapije antibioticima ključno - probiotici pomažu ponovno naseliti crijevni mikrobiom i uspostaviti ravnotežu. Probiotike trebate uzimati najmanje 2 sata nakon uzimanja antibiotika.
Upotreba probiotika ne povezuje se samo s liječenjem antibioticima, već, kao što znamo, mikrobiom također prijeti nezdravom prehranom punom industrijski prerađenih namirnica ili prženih jela. Ako patite od nadutosti, zatvora ili obrnuto proljeva, oslabljene probave, kožnih osipa, ekcema, alergija, trebali biste razmotriti suplementaciju probiotika. Isto tako vrijedi i za ponavljajuće gljivične infekcije ili kod prekomjerne konzumacije alkohola. Pušači također trebaju biti oprezni, jer pušenje značajno mijenja sastav crijevnog mikrobioma i "ponašanje" bakterija.
Kojim probioticima dati prednost?
Probiotici se dijele na različite sojeve, pri čemu svaki soj igra svoju ulogu u našem mikrobiomu. Važno je odabrati probiotike s različitim brojem i vrstama sojeva. Prilikom odabira obratite pažnju na to da probiotici sadrže sojeve streptococcus thermophilus, lactobacillus, saccharomyces boulardii i bifidobakterije.
Pri odabiru kvalitetnih probiotika, pazite da sadrže i prebiotike. Prebiotici potiču rast zdravih korisnih bakterija u crijevima, a određeni prebiotici mogu smanjiti razinu inzulina, triglicerida i kolesterola kod ljudi koji su pretili. Prebiotike možemo pronaći u korijenu cikorije, inulinu, korjenastom povrću, artičokama, luku ili češnjaku. Prebiotska vlakna možete pronaći na deklaracijama pod nazivom FOS (fruktooligosaharidi), koji su jedni od najpoznatijih prebiotika.