Probavni enzimi
Probavni enzimi sutvari sposobne razgraditi masti, ugljikohidrate i proteine koje sadrži hrana. Probavni enzimi pomažu u probavi hrane već u želucu kako bi se neprobavljena hrana ne prenijela u crijeva, gdje bi mogla negativno djelovati na crijevnu barijeru, koja je prepreka kroz koju nijedan toksin ne bi trebao proći u tijelo.
Probavni enzimi su kompleksni proteini koji pomažu razgraditi hranu na manje molekule. Oni su u osnovi katalizatori koji ubrzavaju kemijske procese probave. Svaka skupina hranjivih tvari (ugljikohidrati, masti, proteini) mora biti razbijena na manje molekule. Samo te molekule mogu zatim proći crijevnom stijenom i ući u krvotok radi daljnje upotrebe. Bez probavnih enzima ne bismo mogli apsorbirati nijednu od hranjivih tvari u našoj prehrani. Drugim riječima, probavni enzimi nisu samo korisni, već su apsolutno neophodni za funkcioniranje organizma. Zašto? Zato što iz kompleksnih namirnica stvaraju manje spojeve, uključujući aminokiseline, masne kiseline, kolesterol, jednostavne šećere i nukleinske kiseline (koje pomažu u stvaranju DNA).
Procjenjuje se da ima više od 50 000 probavnih enzima. Najvažniji među njima su amilaza, lipaza, proteaza, betain HCl, papain, bromelain.
Na ovu temu smo pripremili članak u kojem možete saznati više o funkcijama crijeva, što je crijevna barijera i zašto je zdravlje crijeva važno za imunitet.