Probava i probiotici
Probiotici su važni za održavanje ravnoteže crijevne mikrobiote, što ide ruku pod ruku s općim probavom. Posebno pri opterećenju organizma antibioticima i poremećajem crijevne mikroflore potrebno je nadoknaditi probiotike. U ponudi možete pronaći kako probiotike, tako i dodatke prehrani koji pomažu podržati probavu.
Probava je metabolicki biokemijski proces čiji je cilj apsorpcija hranjivih tvari iz hrane. Hrana se razgrađuje na jednostavnije molekule koje tijelo može apsorbirati. Cijeli probavni proces i zdravlje gastrointestinalnog trakta možemo u velikoj mjeri utjecati i time ublažiti neugodne simptome koje često uzrokuju kako nedostatak enzima, tako i neuravnotežena mikrobiota.
Proces probave i kako ga podržati
Probava počinje već u ustima, gdje slinovnice proizvode probavne enzime koji tijekom žvakanja kompleksne molekule škroba razgrađuju na jednostavnije. Enzim nazvan amilaza razgrađuje škrob (kompleksne ugljikohidrate) na šećere, koje tijelo može lakše apsorbirati. Sline također sadrže enzim lipaza, koja razgrađuje masti. Iz usta hrana putuje u želudac, gdje se miješa s želučanom kiselinom (klorovodična kiselina), koja je odgovorna za razgradnju bjelančevina. Želučana kiselina potrebna je za aktivaciju endogenih probavnih enzima, pravilnu probavu hrane i oslobađanje hranjivih tvari (posebno kalcija, magnezija, željeza, vitamina C, vitamina B12 i folata) te prije svega za zaštitu od patogena. Hrana s želučanom kiselinom zatim ulazi u tanko crijevo, koje potiče oslobađanje crijevne tekućine koja sadrži enzime gušterače (gdje se proizvodi većina enzima) natrijev hidrogenkarbonat i žuč. Ova crijevna tekućina miješa se s hranom i zajedno s enzimima razgrađuje hranu. To omogućuje apsorpciju hranjivih tvari u krv kroz tanko crijevo.
Probava se odvija u želucu i crijevima, stoga je važno održavati ove organe gastrointestinalnog trakta u kondiciji. U ovoj kategoriji pripremili smo za vas probavne enzime, probiotike, prebiotike, ali i kompleksne dodatke prehrani za obnovu crijevne barijere.
Probiotici ne samo nakon antibiotika
Vjerojatno već znate da je važno uključiti probiotike nakon uzimanja antibiotika. Zadatak antibiotika je uništiti štetne bakterije koje uzrokuju određenu bolest. Međutim, antibiotici ne razlikuju štetne bakterije od korisnih bakterija koje su važne za našu mikrobiotu. Stoga kada antibiotici unište sve, od čega se sastoji naša mikrobiota, korištenje probiotika tijekom ili nakon antibiotske terapije ključno je - probiotici će pomoći ponovno naseliti crijevnu mikrobiotu i uspostaviti ravnotežu. Probiotike biste trebali uzimati najmanje 2 sata nakon uzimanja antibiotika.
Upotreba probiotika nije povezana samo s terapijom antibioticima, već, kao što znamo, mikrobiotu ugrožava i nezdrava prehrana puna industrijski obrađenih namirnica ili pržene hrane. Ako patite od nadutosti, zatvora ili, obrnuto, proljeva, poremećaja probave, kožnih osipa, ekcema, alergija, trebali biste razmotriti suplementaciju probioticima. Isto vrijedi i za ponavljajuće gljivične infekcije ili kod prekomjerne konzumacije alkohola. Na oprezu bi trebali biti i pušači, jer pušenje značajno mijenja sastav crijevne mikrobiote i "ponašanje" bakterija.