Orašasti plodovi i sjemenke
Važno je znati da masti trebaju činiti do 30% dnevnog unosa, pri čemu bi barem dvije trećine trebale biti tzv. nezasićene masne kiseline, koje se nalaze u orašastim plodovima i sjemenkama? Nezasićene masne kiseline koje sadrže orašasti plodovi i sjemenke trebale bi biti važan sastojak naše prehrane. U samo šaci orašastih plodova i sjemenki tijelo dobiva zdrave masti, bjelančevine, vlakna, kao i vitamine i minerale.
Zašto uključiti orašaste plodove i sjemenke u prehranu?
- Pune su antioksidansa.
- Sadrže zdrave masti.
- Izvor su vlakana.
- Sadrže niz minerala poput kalcija, magnezija, selena, cinka i bakra.
- Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
- Pomažu u prevenciji osteoporoze.
- Pomažu u očuvanju zdravlja kože, kose i noktiju.
Orašasti plodovi su jedan od osnovnih izvora unosa bjelančevina za vegetarijance i vegane. Dodajemo ih pažljivo u prehranu jer, iako su masti u njima zdrave, njih ima prilično. Preporuča se jedna šaka orašastih plodova i sjemenki svaki dan. Idealno je miješati orašaste plodove i svaki dan si priuštiti samo nekoliko od njih. Na skladištenje orašastih plodova trebali biste obratiti pažnju jer, zbog visokog udjela masti, imaju tendenciju žutila. Stoga ih je idealno staviti u dobro zatvorenu posudu i čuvati na suhom i tamnom mjestu.