Oolong - polufermentirani čajevi
Matcha čaj ima svoje korijene u Kini, a od 12. stoljeća također u Japanu, gdje je dio čajnih ceremonija i odakle nosi svoje ime. Matcha čaj posjeduje nekoliko specifičnih karakteristika. Jedna od najvažnijih je način uzgoja i kasnija berba, no prije svega njegovi pozitivni učinci na ljudski organizam. Bogata je antioksidansima, polifenolima te katehinima, koji pomažu u jačanju imunološkog sustava.
Kao i zeleni čaj, Matcha dolazi od biljke Camellia sinensis. No, uzgaja se prema različitim metodama što rezultira različitim nutritivnim profilom. Približno 20 - 30 dana prije berbe biljke čajevca pažljivo se prekrivaju kako bi se izbjeglo izravno izlaganje sunčevim zrakama. Ovaj postupak osigurava povećanje klorofila i povećanje sadržaja aminokiselina. Kad se listovi čaja uberu, melju se u fini prah - Matcha. Ona sadrži hranjive tvari iz cijelog lista, što rezultira većim udjelom kofeina i antioksidansa.
Matcha obiluje katehinima, prirodnim antioksidansima. Prema istraživanju Matcha sadrži 137 puta više katehina nego drugi tipovi zelenog čaja. Konzumacija Matche značajno smanjuje oksidacijska oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali.
Matchu možete pripremiti kao topli ili hladni napitak. U mnogim dijelovima svijeta dodaje se u razne recepte , a u Češkoj je možete naći u mnogim kafićima kao sastojak raznih slastica. Ako preferirate topli napitak, preporučuje se korištenje posebne Matcha metlice za pripremu.
SAVJET za pravilnu pripremu matche:
- Pripremite širu posudu, čajnu žličicu, metlicu i vruću vodu.
- Izvadite pola žličice matche iz pakiranja i prosijte je kroz sito u posudu.
- Prelijte matchu s 1 decilitrom vode temperature 75 0C (voda se ohladi na tu temperaturu otprilike 2 minute nakon ključanja).
- Umočite metlicu i umutite matchu.
Hladnu varijantu možete jednostavno pripremiti u šejkeru. Na 200 ml vode koristite 2 - 4 g matche i dobro protresite kako biste postigli ukusnu pjenušavu konzistenciju. Hladnu i toplu varijantu možete također isprobati s mlijekom, idealno s kokosovim ili bademovim mlijekom za uravnotežen omjer hranjivih tvari.