Octovi
Ocat je neizostavan pomoćnik u kuhinji pri začinjavanju jela. Može pretvoriti običnu hranu u delikatesu. Nudimo nekoliko vrsta octa, ovisno o sirovini od koje je napravljen. Svaka je različita - po okusu, aromi, koncentraciji i načinu upotrebe u kuhinji.
Ocat nastaje fermentacijom tekućina i namirnica koje sadrže etilni alkohol, koji se pretvara u octenu kiselinu. Temelj okusa i naziva octa je početna sirovina od koje nastaje.
Vrste octa
Voćni ocat - nastaje fermentacijom voća. Najpoznatiji je jabučni. Ima slatko-kiselkasti okus voća. Na dnu staklenke može se pojaviti talog, što je prirodan proces. Najčešće se koristi za potporu detoksikaciji.
Kokosov ocat - najnoviji ocat. Dobiva se iz soka cvjetova kokosove palme, koji se zatim fermentira 8-12 mjeseci. Ocat je izvor vitamina C, B i mnogih minerala poput kalija, željeza, bakra i cinka. Koristi se za umake, marinade, salate ili juhe.