Octovi
Ocat je nezamjenjiv pomoćnik u kuhinji za začinjavanje jela. Može pretvoriti običnu hranu u pravu poslasticu. Nudimo nekoliko vrsta octa, ovisno o čemu je napravljen. Svaki je drugačiji - po okusu, aromi, koncentraciji i načinu upotrebe u kuhinji.
Ocat nastaje fermentacijom tekućina i namirnica koje sadrže etanol, koji se pretvara u octenu kiselinu. Temelj njegovog okusa i naziva je izvorna sirovina od koje nastaje.
Vrste octa
Voćni ocat - nastaje od voća koje se može fermentirati. Najpoznatiji je jabučni. Ima slatko-kiseli okus voća. Na dnu staklenke može biti talog, što je prirodan fenomen. Najčešće se koristi za poticanje detoksikacije.
Kokosov ocat - najnoviji ocat. Dobiva se iz soka cvijeta kokosove palme, koji se zatim fermentira 8-12 mjeseci. Ocat je izvor vitamina C, B i mnogih minerala kao što su kalij, željezo, bakar ili cink. Koristi se za umake, marinade, salate ili juhe.