Med i pčelinji proizvodi
Danas je vjerojatno svima jasna važnost pčela za ljudsku egzistenciju. To je također jedan od razloga zašto bismo trebali cijeniti pčele. No, to nije jedini razlog. Pčele već od pradavnina imaju svoje značajno mjesto, pogotovo u narodnoj medicini. Zbog toga što je čovjek pčele približio svojim domovima i naučio se pčelariti, sada možemo koristiti mnogo više od samog meda.
Pčele nisu samo med
Priroda sama po sebi je izuzetno veliki čuvar zdravlja. Nažalost, mi smo postupnim razvojem raznih lijekova postepeno zaboravili na to. Najviše nas povezuju s proizvodnjom meda. Med je zapravo više od kvalitetnog sladila jer osim ugodnog okusa sadrži ne samo vitamine, već i minerale, poput magnezija i kalija. Također sadrži važne flavonoide koji su ključni za naš imunološki sustav. Med također sadrži enzime i doprinosi uravnoteženom mikrobiomu. Med može biti ili biljni, koji potječu iz različitih biljaka, ili šumski tzv. medovićni. Oni se razlikuju ne samo po mjestu sakupljanja, već ih pčele malo drugačije obrađuju. Medovićni med nastaje od nektara takozvane medoviće (stabla). Nakon što se nektar pohrani u saće, zbog topline dolazi do isparavanja viška vode i nastaje med.
Kako odabrati pravi med?
Često se pri odabiru kvalitetnog meda spominje njegova kristalizacija. U tome je jednostavno pravilo. Ako se med kristalizira s vremenom, to je znak da se radi o kvalitetnom proizvodu. To ne znači da je u lošem stanju. Također je važno odakle med potječe. Naši Brainmarket medovi, kao i ostali proizvodi, dolaze iz CHKO Bílé Karpaty, koje su među najčišćim mjestima u zemlji.
Včelí mateří kašička
Ograničiti pčele samo na med bilo bi veliko propuštanje. Među ostalim fascinantnim proizvodima koje možemo skromno prihvatiti od pčela spada včelí mateří kašička. Mateří kašička je kremasto žuta, ima karakterističan miris i blago pikantan okus. Radi se o izlučevinama ždrijelnih žlijezda mladih pčela koje hrane maticu (pčelom kraljicom) tijekom cijelog svog razvoja i kraljicu tijekom postavljanja jaja. Radi se dakle o najhranjivijem pčelinjem proizvodu, koji možemo u obliku kore jačati imunološki sustav.
Propolis
Sljedeći pčelinji proizvod je propolis. Radi se o tamno smeđoj tekućini koja sadrži mješavinu bioaktivnih tvari. Nastaje od smole pupoljaka drveća i cvijeća i izlučevina glavne žlijezde pčela. U košnici pčele koriste propolis kao izolaciju i koriste ga kao obranu protiv štetnika. Iz tih razloga čovjek je naučio koristiti propolis kao učinkovitu podršku cjeljenju gnojnih rana. Med obsahuje vodu, vitamíny, minerály i potrebne enzime
Pyl Perga
Pylu Perga se naziva plastični pelud, jer nastaje od cvjetnog peluda, koji pčele mijenjaju pomoću enzima. Radi se o prilično složenom procesu fermentacije, koji za čovjeka znači visoku biološku dostupnost u usporedbi s klasičnim pčelinjim peludom. Zanimljivo je da kao jedan od rijetkih prirodnih sastojaka sadrži vitamin B12 (cijanokobalamin). Upravo zbog toga je pčelinji pelud savršena hrana za vegetarijance. Perga je učinkovitija od više od 50% nego rouskovaný cvetni pelud i u većini slučajeva ne izaziva alergijske reakcije
Jedno imaju zajedničko pčelinji proizvodi, a to je pozitivan utjecaj na ljudski organizam. Svi imaju antiseptička i antibakterijska svojstva, doprinose jačanju imunološkog sustava, potiču zdrav i uravnotežen mikrobiom crijeva i svojim nutritivnim vrijednostima zaista su pravi dragulji koje priroda nudi.