Matcha
Matcha čaj ima svoje porijeklo u Kini, a od 12. stoljeća također u Japanu, gdje je dio čajnih ceremonija i odakle nosi svoje ime. Matcha čaj ima nekoliko specifičnih posebnosti. Jedna od najvažnijih je njegovo uzgajanje i kasnija berba, ali prije svega njegovi pozitivni učinci na ljudski organizam. Sadrži veliku količinu antioksidansa, polifenola i također katehina, koji pomažu poboljšati imunološki sustav.
Kao i zeleni čaj, Matcha dolazi iz biljke Camellia sinensis. Međutim, uzgaja se prema drugačijim običajima i stoga ima drugačiji nutritivni profil. Otprilike 20 - 30 dana prije berbe biljke čajevca pažljivo se prekrivaju kako bi se spriječilo izravno sunčevo zračenje. Ovim korakom osigurava se povećanje klorofila i povećanje sadržaja aminokiselina. Kada se čajni listovi uberu, melju se u fini prah - Matchu. Ona sadrži hranjive tvari iz cijelog čajnog lista, što rezultira povećanim sadržajem kofeina i antioksidansa.
Matcha je bogata katehinima, koji su prirodni antioksidansi. Prema studiji Matcha sadrži 137 puta više katehina nego drugi tipovi zelenog čaja. Pijenje Matche značajno smanjuje oksidacijska oštećenjauzrokovana slobodnim radikalima.
Matcha se može pripremiti kao topli ili hladni napitak. U mnogim dijelovima svijeta također se dodaje u mnoge recepture , a i u Češkoj možete u mnogim kafićima naići na Matcha deserte. Ako odaberete toplu varijantu napitka, preporučujemo za pripremu koristiti posebnu Matcha metlicu.
SAVJET za pravilnu pripremu matche:
- Pripremite širu zdjelu, čajnu žličicu, metlicu, vruću vodu
- Uzmite iz pakiranja 1/2 žličice matche i prosijte je kroz sito u zdjelu
- Prelijte matchu s 1 decilitrom vode temperature 75 0C (u normalnim uvjetima voda se ohladi na tu temperaturu otprilike 2 minute nakon vrenja)
- Umočite metlicu i napjenite matchu.
Hladnu varijantu pripremite jednostavno u shakeru. Na 200 ml vode koristite 2 - 4 g i ne zaboravite dobro protresti kako bi napitak imao ukusnu pjenušavu konzistenciju. Hladnu i toplu varijantu možete također isprobati s mlijekom, idealno kokosovim ili bademovim, kojim ćete zadržati uravnotežen omjer hranjivih tvari.