Masti
Masti su neodvojivi dio pravilne prehrane, između ostalog za pravilno korištenje vitamina, koji su topljivi u mastima. U prehrani spadaju među glavne makronutrijente. U zdravoj prehrani većina masti trebala bi dolaziti iz nezasićenih masnih kiselina i dnevni unos masti trebao bi biti između 30-35%.
Baš zahvaljujući mastima možemo uzimati i koristiti vitamine, koji su topljivi u mastima, a to su vitamini A, vitamin D, E, K. Također služe kao izvor energije. Masti čine zaštitni dio organa poput bubrega i djeluju kao toplinski izolator za organizam i važan su dio stanične strukture, štite srce i optimiziraju razinu kolesterola.
Među najvažnije nezasićene masne kiseline spadaju omega-3 . Što se tiče biljnih ulja, za očuvanje nutritivnih vrijednosti biljnog ulja važno je odabrati ona hladno prešana (maslinovo ulje). Nezasićene masne kiseline trebale bi činiti osnovu masti u prehrani, jer imaju pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav i dokazano utječu na pravilno funkcioniranje mozga.