masti
Tuky su neizostavan dio zdrave prehrane, između ostalog za pravilnu apsorpciju vitamina koji su topljivi u mastima. Tukovi su jedna od glavnih hranjivih tvari koje su neophodne za naš život.
Tukovi su sastavljeni od triglicerida. Njihove molekule se sastoje od atoma ugljika i vodika, čiji sastav određuje da li se radi o dobrim ili lošim masnoćama. U ishrani, oni su među osnovnim makronutrijentima. U zdravoj ishrani, većina masti bi trebala dolaziti iz nezasićenih masnih kiselina a dnevni unos masti trebao bi biti između 30-35%.
Baš zahvaljujući mastima možemo apsorbirati i iskoristiti vitamine koji se tope u mastima, kao što su vitamini A, D, E, K. Tukovi također služe kao izvor energije i izvor su mastnih kiselina. Tukovi čine zaštitni sloj organa poput bubrega i djeluju kao termalni izolator za organizam. Tukovi su važan dio strukture stanica. Štite srce, smanjuju loš kolesterol u krvi.
Među najvažnijim nezasićenim masnim kiselinama su omega-3 (ulje repice, riba). Što se tiče biljnih ulja, važno je odabrati hladno prešana ulja kako bi se sačuvala njihova nutritivna vrijednost. Nezasićene masne kiseline trebaju činiti osnovu masti u jelovniku, jer imaju pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav i dokazano utječu na pravilno funkcioniranje mozga.