Mahunarke
Mahunarke imaju dugu povijest, uključujući zapise o njihovoj konzumaciji na Bliskom istoku prije više od 11.000 godina od strane nekih od najstarijih civilizacija. Danas su hrana koja se koristi u raznim kuhinjama diljem svijeta. Mahunarke su izvrstan izvor nekoliko važnih hranjivih tvari, uključujući širok raspon vitamina, minerala, ali prije svega biljnih bjelančevina i vlakana.
Velik dio prehrane naših predaka činile su, u velikoj mjeri, mahunarke, što danas gotovo ne možemo usporediti. Mahunarke bi se trebale pojavljivati na našem jelovniku tri puta tjedno. Ali budimo iskreni, stvarnost često nije takva. Povijesno gledano, mahunarke su se pojavljivale u jelovniku naših predaka prije svega zbog nedostatka mesa i njihovih svojstava zasićenja. Budući da je danas dostupnost mesa u zapadnom svijetu gotovo neograničena, meso nedvojbeno prevladava, a mnogi su potpuno izbacili mahunarke iz jelovnika.
Jedna od mnogih prednosti mahunarki je prije svega to što se radi o hrani koja je i dalje čista, bez obrade i intervencija u poljoprivredi. Mahunarke sadrže značajnu količinu vlakana (oko 15g), zbog kojih su sposobne dugo nas zasititi. Zbog toga su dio ne samo racionalne prehrane, već se preporučuju i u režimu mršavljenja. Budući da je zapadna prehrana siromašna vlaknima (čak se navodi da nemamo ni polovicu preporučenog dnevnog unosa), mahunarke mogu biti prikladna hrana za rješavanje ovog nedostatka. Osim toga, mahunarke su hrana pogodna za dijabetičare, jer mahunarke imaju niski glikemijski indeks (GI < 50). Škrobove koje mahunarke sadrže usporava viši sadržaj vlakana, a ne dolazi do naglog porasta glikemije.