Liofilizirano voće i povrće
Liofilizirano voće se obrađuje posebnim postupkom nježnog zamrzavanja. Za razliku od klasično sušenog voća, zadržava do 90% svojih izvornih svojstava, kao što su oblik, okus, boja i visok sadržaj vitamina, minerala i vlakana. Voće zamrznuto liofilizacijom možete konzumirati samo ili ga dodavati u smoothie, musli, jogurt, kašu, čaj i pri pečenju.
Liofilizacija ili zamrzavanje sušenjem je relativno novi tehnološki proces u kojem se voće zamrzne prije smanjenja okolnog tlaka. Voće prolazi kroz sublimaciju, pri čemu se smrznuta voda direktno pretvara u vodenu paru, čime se iz voća uklanja 99% vode.
Voće je smješteno unutar vakuumskih komora gdje je temperatura ispod točke smrzavanja. Temperatura se postupno povećava i čvrste molekule vode prelaze u plinovito stanje, bez da ikada postanu tekućina. Prilikom toga se zadržava struktura voća i njegova nutritivna vrijednost.
Danas ovaj postupak doživljava pravi boom jer je to prilika da uživate u jagodama, malinama ili kupinama čak i tijekom zimskih mjeseci, a voće zadržava svoj specifičan okus. Jedna od uobičajenih zabluda je da liofilizirano voće ima više šećera od svježeg voća. To je mit. Stvarna razlika je u koncentraciji šećera, ne u količini.
Zašto odabrati zamrzavano sušeno voće?
- Voće zadržava svoj prirodni okus.
- Očuvani su svi vitamini i minerali.
- Dugi rok trajanja.
- Idealno za putovanja jer teži samo nekoliko grama.