Digestija
Probava je metabolički biokemijski proces čiji je cilj apsorpcija hranjivih tvari iz hrane. Hrana se razgrađuje na jednostavnije manje tvari koje tijelo može apsorbirati. Cijeli probavni proces i zdravlje gastrointestinalnog trakta možemo u velikoj mjeri utjecati i tako ublažiti neugodne simptome koje često uzrokuju kako nedostatak enzima, tako i neravnoteža mikrobioma.
Proces probave i kako ga podržati
Probava započinje već u ustima, gdje slinovnice proizvode probavne enzime koji razgrađuju složenije molekule škroba tijekom žvakanja u jednostavnije. Enzim nazvan amilaza razgrađuje škrob (složene ugljikohidrate) u šećere, koje tijelo može lakše apsorbirati. Sline također sadrže enzim lipazu koji razgrađuje masti. Iz usta hrana putuje u želudac gdje se miješa s želučanom kiselinom (klorovodična kiselina), koja je odgovorna za razgradnju bjelančevina. Želučana kiselina potrebna je za aktivaciju endogenih probavnih enzima, pravilnu probavu hrane i oslobađanje hranjivih tvari (posebno kalcija, magnezija, željeza, vitamina C, vitamina B12 i folata) te za zaštitu od patogena. Hrana s želučanom kiselinom zatim prelazi u tanko crijevo koje potiče oslobađanje crijevne tekućine koja sadrži pankreasne enzime (gdje se proizvodi većina enzima), natrijev bikarbonat i žuč. Ova crijevna tekućina se miješa s hranom i zajedno s enzimima je razgrađuje. To omogućuje apsorpciju hranjivih tvari u krv preko tankog crijeva.
Probava se odvija u želucu i crijevima, stoga je važno održavati ove organe gastrointestinalnog trakta u dobroj kondiciji. U ovoj kategoriji pripremili smo za vas probavne enzime, probiotike, prebiotike, ali i kompleksne dodatke prehrani za oporavak crijevne barijere.
Za razliku od probiotika, probavni enzimi su nežive bjelančevine i svaki tip enzima ima svoju jedinstvenu ulogu u probavi. Svaki enzim je specijaliziran za probavu svoje vrste makronutrijenata. Procjenjuje se da postoji više od 50 000 probavnih enzima. Najvažniji su amilaza, lipaza, proteaza betain HCl, Papain, bromelain.
Bilje i savjeti za bolju probavu
Važnost probiotika i prebiotika već znamo. Ako želite učiniti nešto više za probavu i dajete prednost bilju, predstavit ćemo nekoliko biljaka koje se mogu uključiti u proces probave.
Postoji beskonačno mnogo ljekovitog bilja koje se koristi za podršku probavnom traktu diljem svijeta, od Indije preko Perua do Mediterana, Bliskog istoka i dalje. Svaka biljka za probavu ima drugačije bioaktivno svojstvo koje može pomoći. Među najučinkovitijima su definitivno komorač, cimet, kurkuma, đumbir, menta, divlji origano ili mješavina trikatu, koja se dodaje u hranu ili se uzima prije obroka u obliku kapsula. Radi se o klasičnoj mješavini ne samo jednog, već odmah tri začina, poznata je po tome što pomaže podržati probavu i funkciju želuca. Smjesa sadrži đumbir, dugački papar i crni papar. U ajurvedi se trikatu koristi za poticanje agnija ili probavnog ognjišta. Đumbir je slavljen zbog svojih zaštitnih svojstava za gastrointestinalni sustav; crni papar potiče apsorpciju hranjivih tvari i probavnu funkciju, a dugački papar ima detoksikacijske učinke. Zajedno pomažu tijelu razgrađivati hranu u želucu i crijevima.
- Odaberite lagane obroke s puno povrća.
- Izbjegavajte industrijski prerađenu hranu.
- Osigurajte dovoljno kretanja.
- Ograničite konzumaciju kave.
- Ne žurite.
- Nakon jela odmorite deset minuta.
- Jedite fermentiranu hranu koja sadrži korisne bakterije - jogurt, kefir, kimchi, kiselo zelje i kisele krastavce.