CountryLife - Heljda, ljuštena, BIO, 500g *CZ-BIO-001 certifikat
Code: 98872Related products
Product detailed description
CountryLife - Heljda ljuštena s BIO
Heljdinu krupicu birajte kada želite konzistenciju odvojenih zrna, primjerice kada pripremate prilog ili ako želite dodati strukturu hrani. Heljda je prirodna pseudožitarica bez glutena koja ima nepogrešiv, blago orašast okus. Upotreba je univerzalna, pogodna i za slatko i za slano.
Njegov orašasti okus daje novu dimenziju svim jelima. Pronalazi mjesto u slatkim i slanim receptima. Gdje se koristi kus-kus ili riža, zapečena sa povrćem i u kocki od gljiva. Napunite njime paprike i nitko neće otići od stola. I slatki puding s voćem i orasima! Tome ne možete odoljeti.
Heljda nam je stigla iz Azije, u 12. stoljeću u Europu su je donijela "poganska" plemena Tatara tijekom svojih pohoda, zahvaljujući čemu je i dobila ime.U roku od nekoliko stoljeća, poput prosa, uzdigla se među osnovne kulture koje su se kod nas jele.Kao što se proso uglavnom pripremao u obliku kaše, od heljdinog brašna su se radile palačinke i kruh.U 18. stoljeću obje kulture ustupile su mjesto pšenici i raži.
Uz kvinoju i amarant, heljda se svrstava u pseudožitarice - u ljudskoj prehrani imaju istu primjenu kao žitarice, ali botanički pripadaju različitim skupinama. Sve pseudožitarice su prirodno bez glutena.
Savjet: Skuhane žgance zamrznite pa ih po malo dodajte juhama, kašama...
Koristiti:
- kao prilog - gdje god biste koristili rižu ili kus-kus
- Zapečeno jelo tipa kuba - priprema se s gljivama, mažuranom, češnjakom
- pečena heljda s povrćem
- slatki pudinzi - kuhanu heljdu pomiješati s voćem, dodati orašaste plodove, zasladiti sirupom, preliti biljnom alternativom vrhnju i zapeći
- smjese za izradu nadjeva - punjene paprike, listovi kupusa, rajčice, tikvice ili patlidžana; kuhanu heljdu pomiješati s prženim lukom, dinstanim povrćem i naribanim tofuom, začiniti, puniti povrćem i peći
- rižoto - odličan je u kombinaciji s rižom okruglog zrna
- u juhama - ili ga kuhajte u juhi ili ga dodajte prethodno kuhanog, dobar je npr. u čipsu, kulaidi, ali iu temeljcima i umaku od rajčice
- u salatu od povrća - dodavanjem kuhane heljde obogaćujete salatu i možete je poslužiti kao glavno jelo
- širi se
- tijela za kolače - skuhajte heljdu u napitku od povrća i ostavite da se stegne u obliku za kolače
- granola za doručak - isperite heljdu i ostavite je da se namače preko noći u vodi, sutradan je ponovo isperite i dobro ocijedite, dodajte omiljene orašaste plodove, suho voće, sjemenke, cimet ili rogač u prahu, malo maslinovog ulja i zasladite sirupom kušajte, smjesu pecite uz neprestano miješanje 1 sat u pećnici na 110 °C, sirovu verziju sušite 10 sati u sušilici, poslužite uz organski jogurt ili biljni napitak
Potrošači zainteresirani za organski uzgoj i održivi poljoprivredni sustav cijenit će ovaj proizvod. Organska hrana uvijek prolazi kroz sustav provjera i certificiranja koji jamči njezinu kvalitetu i nosi ovu oznaku.
Sastojci
Sije se heljda*. Može sadržavati tragove glutena, kikirikija, soje, orašastih plodova i sezama.. *proizvod iz kontroliranog organskog uzgoja
Skladištenje
Čuvati na temperaturi do 25 °C i relativnoj vlažnosti zraka do 70%.
Podaci o nutritivnoj vrijednosti na 100 g
Energetska vrijednost 1.353 kJ / 318 kcal | |
---|---|
Masti: | 1,7 g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0,7 g |
Ugljikohidrati: | 71 g |
od kojih šećeri: | 0,3 g |
Vlakno: | 4,9 g |
Proteini: | 9,8 g |
Sol: | 0,00 g |
Be the first who will post an article to this item!
Be the first who will post an article to this item!